Quantcast
Channel: Kaikki äitini reseptit
Viewing all 934 articles
Browse latest View live

Uunilohi - koska joulun allakin on syötävä

$
0
0


Ja ruoka on mieluiten helppoa ja nopeaa. Marketeissa on ollut pitkin joulukuuta kivoja shokkitarjouksia kokonaisista kirjolohista. Ja mikäs sen helpompaa kun sellaisen pukkaaminen uuniin. 

Yksi parhaimpia uunilohia, jota olen syönyt, on ollut rakkaan ystäväni KarjaMekon valmistama. Merja pökkäsi uuniin kyllä muistaakseni fileen, mutta se, mikä herätti ruuan valmisteluvaiheessa huomion, oli yletön voilla läträily. Minut kun oli opetettu, että lohi rasvaisena kalana ei voita kaipaa. Ja terveellistä olla pitää, että mieluummin jonkinmoista höyrykypsennystä vaan...

No, siitä Merjan lohesta tosiaan tuli yksi parhaimmista syömistäni huolimatta ruuanlaittonaikana esittämistäni korjaavista ja rakentavista kommenteista (joita ei onneksi huomioitu). Kai se ystävä tottuu, neuvoihinkin. Nykyään, aina tavatassamme, minulta jaksetaan kysyä, vieläkö lapseni nukkuvat samassa sängyssä kanssani. Ennen omiani olin nimittäin kovin kärkäs neuvomaan kuinka kummityttöni pitäisi opetella nukkumaan jo omassa sängyssä. KarjaMekko on onneksi ellei maailman, niin ainakin Suomen vahvin nainen, ja hän on aina jaksanut kuunnella neuvojani. Toteuttaa ei ehkä koskaan...


Omasta lohestani tuli  siis KarjaMekkomainen ja Jamie Oliversmainen yrtti-sitrus-VOIversio.
Ja hyvää oli.


Kokonainen kirjolohi uunissa

1-2 kg lohi
suolaa
pippuria
sitruuna
tuoretta tiliä
tuoretta lehtipersiljaa
VOITA niin paljon kuin kehtaat

Huuhtele ja kuivaa lohi. Leikkaa sen molempiin kylkiin vinoittain viiltoja. Silppua yrtit  (jätä tilliä myös oksina sisustaa varten)ja sekoita niihin raastettu sitruunan kuori. Viipaloi sitruuna. Suolaa ja pippuroi kala sisältä.  Tunge viiltoihin yrttislppua ja lohkare voita. Käännä kalan toinen kylki ja toista. Laita sisällekin voipaloja sekä tillinvarsia ja sitruunansiivut.

Pistä lohi tulikuumaan (250 astetta) 15 minuutiksi ja sitten käännä 180 asteeseen 30 minuutiksi.

 Tarinan opetus: Voi on hyvää?




HYVÄÄ JOULUA 2014

$
0
0
On aika rauhoittua joulupuurolle ja joulusaunaan.
Aina se hetki tulee ja koskaan en ole valmis. Mutta niinkuin elämässä aina pitäisi, iloitaan niistä asioista mitä meillä on eikä mietitä niitä mitä olisi vielä pitänyt ennättää tehdä.

Minulle tärkeä joulutraditio on ollut Urhon syntymävuoden joulusta 2004 joulukorttien lähettäminen. Sitä ennen en ollut koskaan lähettänyt ainoatakaan. Oma juttuni joulukorteissa on valokuvat, tähän saakka ainakin lapsistani. Ystäväni, valokuvausliikettä pitävä Viivi on alusta asti ollut mukana toteuttamassa kortteja. Välillä Viivi on ottanut kuvat, joskus lainannut kameraa ja yleensä sommitellut kortit ja tekstit. Viime vuosina olen enemmän ja enemmän kuitenkin hoitanut myös kuvauksen ja kuvankäsittelyn, eli tämän vuoden kortissakin Viivin käsialaa on enää vain teksti, joka itse asiassa ei ole tuo yllä oleva, jonka lisäsin kuvaan nyt tässä vain Picasassa, fontti ja väri on hiukan eri lopullisessa versiossa.

Olin niin suunnitellut, että joulun ja yli 10 kortin rajan ylittämisen kunniaksi julkaisen  jouluna postauksen 10 joulukorttia. Tässä sitä kuitenkin ollaan, aattoaamuna 2.53, juuri sain lahjat pakettiin, mutta kuvien skannaamisen ja etsimisen sijaan taidan suoda itselleni muutaman tunnin levon, ennenkuin nousen ottamaan kinkun leivinuunista.

Perheeni ja minä toivotamme kaikille tätä lukeville, sukulaisille, ystäville ja tutuille, blogini seuraajille ja ihanille kanssa-blogaaneille oikein 

HERKULLISTA JA LEPPOISAA JOULUA!

Gyoza tai Jiaozi ...kuhan ei vaan kinkku!

$
0
0

Eikun höpö, höpö, kinkku oli hyvää ja sitä oli niin riittävästi, että nyt halajaa mieli jotakin muuta. Mikäs sen erilaisempaa kuin joku aasialaistyylinen taikinanyssykkä. Gyozat ovat japanilainen versio ja Jiaozi ovat kiinalainen versio ja tässä on minun versioni, jossa on kyllä surutta sekoitettu kaikki suuntaukset. Syötiin näitä alkupaloiksi itsenäisyyspäiväisillä synttäreillä jo ja hyvin maistuivat vaikka kokki oli taas niin kolmatta kättä vailla, että ulkonäössä olisi helpostikin parantamisen varaa. 

(Onko teillä muilla tälläistä luonteenpiirrettä, jossa yhdistyy suunnaton itsekritiikki ja "no mitä sillä nyt on väliä-kunhan koossa pysyvät"-meininki?)





Gyoza/Jiaozi Fusion nyytit

1 paketti Chinese dumplings kääreitä (pakaste aasia-kauopasta n.45-50 kpl)
400g possun jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl sesamöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 rkl soijaa
1 rk riisiviinaa tai kuivaa sherryä
1 paksoi hienonnettuna ( tai 2 dl kiinankaalta)

Sekoita kulhossa  kaikki  täytteen ainekset.

Levitä nyyttien kuoret  kahdessa kolmessa erässä pöydälle (jauhoja hiukan). Aseta kullekin reilu teelusikka täytettä. Kostuta sitten veteen kastetulla sormella kuoren reunat ja puritsa /rypytä yhteen nyytiksi.

Moni on viimeaikoina ilmoittanut että ei tarvitse/kaipaa mikroa. Minä taasen kiitin luojaani, että minulla sellainen on, olin unohtanut ottaa kuoret sulamaan, mutta sulatusohjelmalla sain näppärästi kuoret sulaksi, hienosti irtosivat toisistaan. Muuten olisikin ollut ihmettelemistä.

Keitä  nyytit isossa kattilassa runsaassa vedessä erissä. Kun nyytit nousevat pintaan, ne ovat valmiita, nosta ne reikäkauhalla valumaan. Älä laita niin vieri viereen, että tarttuvat kiinni toisiinsa. Ennen tarjoilua paista halutessasi niihin vielä kaunis paistopinta ruokaöljyssä.

Dippinä soijaa, jonka maustoin limen mehulla ja vähän seesamiöljyllä, aikuisten dippiin pilkoin vielä punaista chiliä. Chiliä voisi lisätä myös nyyttien täytteeseen, jos vain aikuisia syömässä.



Jos nyytit kiinnostaa, olen tehnyt niitä myös täällä  (Näköjään lähes samalla reseptillä, nyt ei vaan ollut kevätsipulia, koska olin unohtanut ostaa ja kypsennys tapahtui höyryttämällä) ja kerran jopa alusta asti taikinankuoret, mutta valmiilla pääsee kyllä vähemmällä.
Ja yhtä rumia näyttävät olleen joka kerta. Mutta herkkuja!

After Xmas Baking

$
0
0

Kun Maitytöllä iskee leivontainspiraatio (ja nykyään tuntuu, että kuume on päivittäistä), äidin kannattaa olla varautunut ja nuon vaan hupsista ehdottaa tyttärelleen jotakin sesongin mukaista, helppoa ja näppärää ja NOPEAA leipomusta, joka taltuttaa makeanhimon tuhoamatta leipurin inspiraatiota vaikkapa pitkällä kohotus- tai paistoajalla. Äidilläkin sitten helpompaa kun on hiukan ennakoinut. (Saattaa myös olla, että äiti on ostanut leipomustarpeet jo ensimmäiseksi adventiksi, mutta kaiken joulusähellyksen ja pitäis ehtiä tehdä tätä ja tuota -keskellä nämäkin leipomukset ovat jääneet toteuttamatta. Tokikaan en tunne yhtään tuollaista äitiä, tai ole edes kuullut huhuja, mutta tuli nyt vain mieleen...)



Piparminttukarkkikeppisuklaasydäntikkarit
6 kpl (tai mahdollisesti esim 5, jos yksi särkyy...)

12kpl piparminttukarkkikeppejä
200g mieluisanväristä suklaata
pehmeitä syötäviä koristehelmiä
tikkarinvarsia (ainakin leivontaliikkeistä ja netistä)

Poista suojamuovit karkkikepeistä ja asettele ne pareittain sydämenmuotoon leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Laita väliin tikkarinvarsi. Paista 5 min. 180 asteen uunissa. Nyt tikkarit ovat sen verran pehmeitä, että saat ne liitettyä  varsineen yhteen vaikkapa parin ruokaveitsen avulla. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja täytä tikkarit, ripottele koristeet ja vie viileään jähmettymään.

Työnjako meni näin: Äiti poisti suojamuovit, Likka asetteli kepit sydämiksi ja  pisti varret keskelle. Äiti vähän salaa paranteli. Äiti laittoi uuniin, otti pois ja teki kuumien tikkareiden yhteenliimaukset. Sulatti ja annosteli suklaan. Maitotyttö laittoi koristeet.

Parasta, kaikkein parasta on kuitenkin RAPSIMINEN! Edelleen.




Alkuperäinen resepti GoodFood- lehdestä November 2014

Lihafondue

$
0
0

Paljon lihafondueta helpompaa seurusteluruokaa ei olekaan. Pilkot aineet ja asetat esille. Muutama maustekastike ja nekin voi ostaa valmiina pullossa halutessaan, kuten meillä tehtiin eilen. Ja sitten vain dippaillaan ja kypsennellään kukin omia lihapaloja ja varotaan polttamasta suuta.

Meillä on aina lihafondue valmistettu öljyyn, koska näin vanhempani oppivat sitä Sveitsin aikoinaan syömään ja valmistamaan. Isä kertoi eilen pöydässä, että heillä, köyhillä lääketieteen opiskelijoilla oli aina tapana juhlistaa läpimennyttä tenttiä kokoontumalla tuttuun ravintolaan lihafonduelle. Ihan näen silmissäni  60-70-luvun vaihteen hämärän, savuisen ja öljynhöyryisen "Kneipen", jonka nurkkapöytään on kokoontunut 60-70 luvun vaihteessa riehakas ja kovaääninen suomalais-kansainvälinen seurue. Miesten muoti suosii partoja, hyvin samaan tapaan kuin nyt, posket punoittavat, eikä vähiten pöydällä olevien punaviinipullojen takia. Ulkona paistavat kaupungin valot, eltään tätä hetkeä. Ollaan nuoria, rakastuneita, onnellisia ja täynnä tulevaisuuden uskoa.


Kuvan otti Urho10v

Lihafonduen voi toki myös tehdä lihaliemeen, mutta kuten sanottu, meillä liemenä on neutraali öljy. Jotakin perheemme fondue-innokkuudesta kertonee sekin, että vaikka mummolan pöydässä oli syömässä tällä kertaa 16 henkeä, äiti lainasi tälläkertaa vaan toista fonduepataani ja alustaa, lihafonduehaarukat äitillä oli tälle sakille ihan omasta takaa. Lihafonduepatahan on siis joko teräksinen, kuparinen tai vaikka valurautainen, mutta se keraaminen pata on tarkoitettu juustofonduelle. Tuo ihana kuparipata on vanhempieni, minulle he ovat joskus Sveitsistä tuoneet tuon teräksisen. Fonduesettejähän saa kyllä kohtuuhintaan kaupoista.

Kuvan otti Urho10v

Kuvan otti Urho10v



Lihafondue  / Fondue Bourguignonne
1pata :4-6 syöjää meillä 8 mutta osa pieniä lapsia

5dl neutraalia öljyä esim rypsi
n. 200 g lihaa per syöjä : naudan sisäfilettä, kalkkunan tai kanan filettä, hirveä
dippikastikkeita
raakoja vihanneksia, paprikaa, herkkusieniä, etikkakurkkuja, hillosipuleita
uunilohkoperunoita

 Pilko vihannekset suupaloiksi, nauta lihapullan kokoisiksi paloksi ja kalkkuna ehkä hiukan suikalemaisemmaksi, jotta kypsyy hyvin myös sisältä.

Kuumenna öljy liedellä n. 180 asteeseen ja tuo se sitten pöytään lämpöliekin päälle. Jokainen ruokailija laittaa pitkään fonduehaarukkaan lihapalan kerrallaan ja kypsentää sen haluttuun kypsyyteen. Lihapala siirretään sitten omalle lautaselle, suolataan ja pippuroidaan ja nautitaan tykötarpeiden ja soosien kera ruokailuhaarukalla. Uusi lihapala saa muhia padassa jo sillä aikaa. Paistoajat vaihtelevat suuresti sen mukaan paljonko pannussa on kulloinkin lihaa, varo alussa öljyn räiskintää, mitään märkäähän et voi öljyyn laittaa.

Meillä siis oli nautaa ja kalkkunaa, majoneesia, B-B-Qsoosia ja currysoosia.

Ihanaa seurusteluruokaa, vaikkapa Uuden Vuoden aatoksi. Kaivakaapa pölyttyvät pannunne esiin. Olen tehnyt myös aika yksityiskohtaisen postauksen juustofonduesta jos se kiinnostaa.



Vuoden viimeinen kiusaus

$
0
0


En pystynyt vastustamaan. Oli pakko leipoa. Haluaisin muuten nähdä sen ihmisen, joka pystyy vastustamaan tämän syömistä. Ollaan taas superamerikkalaisuuden äärellä. Kuuden kerroksen Red Velvet-kakussa on inhimillisesti ottaen kaikkea aivan liikaa. Kakkua  tehdessäni mietin, että suomalainen perusmartta jakaisi tämän saman päällystemäärän keveästi neljälle piirakalla, ja sittenkin olisi vielä reilusti.




Niin, mitään keveäähän tässä ei ole. On vain yltäkylläisesti mehevyyttä, makeutta ja kondensoidun maidon ja pekaanien yhtymisen tuottamaa rapeutta. Juuri passeli piirakkaöveri vuoden viimeiseen päivään. 

Kuuden kerroksen Red Velvet- palat
16 palaa

3 dl vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/8 tl suolaa
100g  huoneenlämpöistä pehmeää voita
1 3/4 dl sokeria
1 muna
1 rkl punaista nestemäistä elintarvikeväriä
3 dl (120g) kookoshiutaleita
175g tummia suklaahippuja
100g valkoisia suklaahippuja
3dl (eli yks tölkki) makeutettua, kondensoitua maitotiivistettä
125g pekaanipähkinöitä  karkeasti rouhittuna.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Rypistä leivinpaperi palloksi ja vuoraa sillä sitten 23x23 browniesvuoka. Leivinpaperin avulla saat kakun nostettua myös kätevästi vuuasta. 

Sekoita keskenääm jauhot, kaakao, vanilliini, suola ja leivinjauhe. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Vatkaa mukaan kananmuna. Lisää punainen väri ja lopuksi kuivat aineet ja sekoita taikinaksi.

Levitä hyvin tahmea taikina tasaiseksi käyttämääsi vuokaan nyrkkia myöten. Paista  8 minuuttia.

Ota piirakka uunista ja ripottele sen päälle ensin, kookoslastut, sitten tumma suklaa ja valkoinen suklaa. Kaada maitotiiviste tasaisesti koko piirakan päälle ja lopuksi peitä piirakka pekaanipähkinöillä. Paista piirakkaa vielä 35 minuuttia ja ota sitten uunista, anna jäähtyä 2 tuntia ennen leikkausta ja tarjoilua.

Piirakka on siis vaivaton tehdä vaikka ainesosaluettelo pitkä (ja kallis). Jos teet erilaisessa vuossa kiinnitä paistoaikaan huomiota + / - . Vaikka vuokakoko saattaa vaikuttaa pieneltä, siitä saa leikattua 16 reilua palaa, rikkaat palat voi helposti vielä puolittaakin, niin tyydyttävää piirakka on. Paitsi jos haet niitä övereitä.

Ainekset löytyvät marketin leivontahyllyltä, Sekä Pirkalta että Dr Oetkerilta löytyy nykyään noita suklaahippuja leivontaan. Olen muokannut alkuperäistä reseptiä vastaamaan pussikokoja. Tuossa reseptissä on peräti seitsemän kerrosta, koska siinä on sekä tummia, maitosuklaa että valkoisia suklaahippuja.


Päivä teki piirakan valmistuessa loppuaan ja oli pakko kuvata/ leikata vielä kuumaa piirakkaa. Mutta jäähdyttäminen todellakin kannattaa.



Kiitos kaikille blogini lukijoille vuodesta 2014. Jatketaan reippaina vuoteen 2015!

Headquarters toivottaa asukkeineen Hyvää Uutta Vuotta 2015!




THE KALAPÖYTÄ (feat. Hyvää Joulua)

$
0
0

Sehän se on. SE. Se aaton kalapöytä. Aterian ihana aloitus ja yleensä lähestulkoon myös huipennus, ellei kinkku ole sitten sattumoisin ihan erikoisen, erikoisen hyvää. Hyväähän se nyt on aina.

Kaloja saa rauhassa kerrankin nauttia ihanan,  yli-runsaan valikoiman, kylkeen keitettyä puikulaa ja ehkä hiukan leipää, meidän leipäkorissamme kaveriksi kuuluu saaristolaisleipä(tai kuuluisi mikäli en tänä vuonna olisi onnistunut saamaan niistä raakoja 3 tunnin paiston jälkeen...), äitin tekemä joululimppu ja hapankorppu. Kalat tehdään itse, vanhoilla suosikkiresepteillä ja uusilla kokeiluilla. Aina joku on parempaa kuin toinen. Kokeilut menevät klassikkolistalle, klassikot taistelevat paikastaan. Suurimman osan kaloista laittaa äitini, mutta minä ja NuutinMinna myös saamme useimmiten tehdä jotain. (Oma vuoroni saattoi mennä katkolle tänä vuona, koska epäonnistuin surkeasti.)

Joulun maustekaloja varten on tietyt lasiset säilykepurkit, joihin ne aina tehdään. Sinne mahtuu n. 10 aikuisen kalat kahdelle aterialle. Parhaat syödään loppuun, niitä vähemmän parempia saattaa jäädä välipäiviksikin Mumman ja Papan särpimiksi. Kalat tarjoillaan erivärisistä mariskooleista, se on juuri sopivan kokoinen ja kaunis, vähän tilaa pöydästä vievä astia. Jos nyt ostaisin itselleni mariskoolin kuussa (minulla on vain 2) olisi mulla tarpeeksi ensi jouluun, kattaus on suunnitelmissa pitää nimittäin meillä.

Meillä jouluruokailu toistaa samaa rakastettua kaavaa vuodesta toiseen, ei edes oman itsensä takia taida olla järkeä pistää muistiin joka vuosi menua erikseen. Suurin vaihtuvuus on kalojen parissa, joten 2014 kalapöytä ansainnee postauksen.

Kalapöytä 2014

Roseepippurilohi
Kylmasavulohi
Muikunmäti, smetana ja sipuli
Valkosipuli-rosepippurisilakat
Sinappisilakat
Inkiväärisilakkarullat
Limetti-kaprissilli
Glögisilli
Lasimestarin lohi


Kaksi pöydän ehdotonta uutuushittiä olivat tänä vuonna Teresa Välimäen ja Johanna Lindblomin suloisesta Syksyn uutuuskirjasta Hyvää Joulua äitini bongaamat Valkosipuli-rosepippurisilakat ja Limetti -kaprissilli. Reseptit olivat, kuten näiden tarkkojen rouvien reseptit tuppaavat olemaan, ehdottoman toimivia, todella kauniita ja maistuvia. Korvasimme  rakastamani äitin valkosipulisilakat  tällä roseepippurisella versiolla, joka on ihan korumaisen kaunis kun punaiset pippurit ja sipulit pilkahtelevat valkoisesta kastikkeesta (minkä näemmä kuvaaja on epäonnistunut vangitsemaan...)



Tuo kirja kannattaa hankkia ihan jouluklassikoksi, inspiraatiota löytyy ruokapöytään kylläkin läpi vuoden. Harmittaa kun en saanut aikaiseksi siitä vinkata jo ennen joulua, mutta ollaan nyt asialla jo ensi vuotta varten vaikka. Tai ostatte nyt jo ensi vuoden lahjakirjoiksi, ettei painos pääse loppumaan.

Valkosipuli-rosépippurisilakat

500g silakkafileitä

Liemi
2dl vettä
2 dl väkiviinaetikka
2 rkl suolaa
2 tl sokeria

Ranskankermakastike
1 prk (200g) ranskankermaa
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punasipuli hienonnettuna
2 tl rosépippureita murskattuna
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria

Huuhtele silakkafileet kylmässä vedessä lävikössä. Mittaa kulhoon liemen ainekset ja nosta fileet sinne. Peitä kulho kelmulla ja anna kypsyä 3h jääkaapissa.

Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan hienonnetut sipulit, murskatut rosépippurit ja suola ja sokeri. Sekoita hyvin. Kaada silakoista etikkaliemi pois ja lado tiiviiseen kannelliseen purkkiin kerroksittain silakkafileitä ja kastiketta. Sulje purkki ja kääntele niin, että kaikki fileet maustuvat. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli ennen nauttimista.

(resepti Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirjasta Hyvää Joulua)



Limetti-kaprissilli oli myöskin useamman syöjän ykkönen kaloista. Reseptin saatte nyt kaivella aivan itse Hyvää Joulua-kirjasta.



Sen sijaan oma ainokainen kalapanostukseni oli fiasko. Yritystä oli, katsokaa nyt vaikka noita sydämenmuotoisia porkkananpaloja. Luotin sokeasti naistenlehden reseptiin ja kielsin itseltäni järjenkäytön. Reseptissä oli vain yksi  marinointi/mausteliemi, jossa luki Rajamäen mauste-etikka. Mitä se on? Ostin sitten normi etikkaa, jolla useimmiten kalat marinoidaan, mutta kyllä niistä tuli aivan järkyn etikkaisia ja kalat kypsyivät niin, että hajosivat hiutaleiksi (tässä kuvaaja on lähes onnistunut vangitsemaan toivotun lopputuloksen, joka ei siis ollut kuvan kaltainen). Kalan nimi olisi voinut olla silakkahiutaleita etikassa, niin oltaisiin oltu aika lähellä totuutta.


NuutinMinna oli valmistanut kestosuosikin eli gögisillin. Edelleen yksi suosikeista yleisotannassa. Itsellänihän menee aina kaikki silakat sillin edelle. Paitsi nuo omat yllä-olevat.


Lasimestarin lohi on varmistanut paikkansa joulupöydässä. Ensi vuonna mä luulen, että kuitenkin kokeilen lohi-pastramia sen sijaan (emännän veto-oikeudella).



No sitten vielä yksi silakka, sanoi äitini suunnitteluvaiheessa ja mä huusin heti, että sinappisilakka. Se vaan on niin parasta.


Kaikki ei ole kaupan. Isän tekemä Rosepippuri-graavilohi on ja pysyy. 


Ainoa varsinainen ostokala on kylmäsavulohi. Tänä vuonna se oli aivan lyömättömän huippuherkullista lähikalaa tuosta Bergön saaren kalastajilta (saatavilla siis omasta Cittaristamme). Parasta kylmäsavulohta miesmuistiin!



Lapsuuteni joulupöytään ei mäti kuulunut. Minun vaatimuksesta joskus vuosituhannen vaihteesta asti se on nyt siihen kuulunut. Rakastan, rakastan, rakastan. Mielellään ei kirjolohen mätiä, vaikka sitäkin on joskus ollut. Tällä kertaa oli muikkua.

Ja sen vaan sanon, että kun tämän menun maisteli läpi ja vielä santsasi parhaimmat palat, niin kyllä kuulkaa viileä kotikalja maistui pitkin iltaa.

Ensi vuoteen, sinä ihana perinteinen kalapöytämme! Niin klisé... Mutta tuskin maltan odottaa!



SEIS! TÄMÄ ON JOULUJÄÄTELÖ...

$
0
0

...sanoo Hellapoliisi, sillä Hellapoliisin Katin resepti tämä on. Sen löysi ja valmisti aatoksi MunKälyni. Etsittiin hyvin lapsiystävällistä jälkiruokaa ja sitähän tämä olikin. Sekä vaivaton. Kova sana jouluna siis kaiken kaikkiaan. Marttahenkisyys oli iskenyt kälyynikin ja alkuperäisen reseptin maustemäärällä hän teki  tuplamäärän  eli 2 litraa jäätelöä ja kovasti oli tavaraa siinäkin, kuten kuvasta näkyy. Meillä toinen tehtiin laktoosittomana ja toinen ehdottomasti laktoosia janoaville (hymiö) aitomaito-versiona.

Hellapoliisin Joulujäätelö
6 annosta

1 pötkö Domino Vaniljatäytekeksejä
1 litra vaniljajäätelöä
1 tl piparkakkumaustetta
n. 2 dl vadelmia /tai muita marjoja)
n. 10 pientä marenkia murustettuna

Rouhi kaulimella keksit muovipussuin sisällä muruiksi. Vatkaa vaniljajäätelö (pehmennyt)  sähkövatkaimella ja jaa kahteen osaan. Lisää toiseen piparkakkumauste. Vuoraa 1 1/2 l kakku tai jäädykevuoka tuorekelmulla ja jaa vuokaan kerroksittain dominomurut, jätski, marjat, murustetut marengit ja piparimausteinen jäätelö. Suojaa jäätelö kelmulla ja laita pakkaseen muutamasta tunnista yön yli.

Säilyy pakkasessa hyvänä useamman viikon.
(Alkuperäinen Hellapoliisin resepti)


Mulla oli ilo tavata  Jaakolan Kati eli Hellapoliisiin viime vuonna pariin otteeseen. Tiesitkö että ahkera rouva on Suomen myydyin keittokirjailija? Hänen kirjojaan on myyty, sen tiedän, toistasataa tuhatta kappaletta ainakin.  Virallisia tietoja en löytänyt mistään, mutta näin kertoi kustantajan edustaja jo viime keväänä. Katin tuotannosta löytyvät mm. mainiot kirjat pikkukokeille ja -leipureille, useampaan lahjapakettiin olen sellaisen kääräissyt.

Mitäs tässä nyt muuta? Hyvä Kati!

Mutta koska jouluaiheiset postaukseni lienevät viime vuoden osalta olla likimain tässä. Pistetäänpä arkistoon vielä the joulupukkikuva 2014:



Ruualla rakastaja

$
0
0

En kai minä ittelleni sitä ruokaa tee. Minä laitan sitä niille, joista välitän. Niille, joita rakastan. Niille, joita haluan ilahduttaa, hemmotella, hämmästyttää; joille haluan avata ovia uusiin maailmoihin tai jotka haluan tuudittaa takaisin maistuviin muistoihin. Niille, joita haluan kiittää, ravita, lohduttaa. 


UUDENVUODENPÄIVÄN MENU

Kampasimpukat Kalifornia, avokadokreemi ja soija-mirin kastile
Aasialainen naudanpotkapata, villiriisi
Kaakaovanukas (lapsille)
Frittiviikunat, mascarponen, hunajan ja granaattiomenan kera

Olen  valmistanut muutamaan otteeseen naudanpotkakiekkoja, eli niitä  osso bucco -lihoja. Ehkä kerran on menty perinteisellä italialaisella osso bucco -reseptillä, mutta sittemmin on kokeiltu naudan potkia sekä meksikolaisittain että kookosmaidossa haudutettuna. (Molempia reseptejä voin suositella täysin rinnoin) Liha vaatii pitkän haudutusajan, mutta sen jälkeen suussa sulava onkin lievä ilmaus. Tuo aasialainen maustaminen viehätti minua erityisesti ja halusinkin tehdä jotain samantyyppistä sisaruksilleni ja vanhemmilleni. Kaikki ovat tulisenkin ruuan ystäviä, joten päräytin pataan szechuanin pippureita, jotka antavat aivan mielettömän pakkosaadalisää-poltteen. Lapsia varten pyysin äitiäni tekemään ja tuomaan mukanaan hirvenlihapullia saman riisin kera syötäväksi. Ei tarvinnut sitten murehtia tulista ruokaa. 

Ja parasta kaikessa: pata syntyi lähes itsestään.



Aasialainen naudanpotkapata
6-8:lle

6 isoa naudanpotkakiekkoa (ehkä n. 2kg, nyt Jalasjärveltä Laidun Hereford)
suolaa, pippuri
öljyä paistamiseen
6 valkosipulinkynttä kuorineen pilkottuna
2 keltasipulia lohkottuna
1/2 dl raastettua inkivääriä
5 tähtianista
2 rkl szechuanin pippureita
1 rkl chilihiutaleita
2 rkl sokeria
1/2 dl soijaa
1/2 dl punaviinietikkaa
1l  kiehuvaa vettä

Tarjoiluun

4-5 kevätsipulia varsineen silputtuna
1-2 ruukkua korianteria
1-2 punaista chilipaprikaa
1 suippopaprika (ei pakollinen, mutta jos haluaa jotain mietoakin...)

Pyyhi potkakiekot talouspaperilla kuivaksi ja suolaa ja pippuroi molemmin puolin. Ruskista kiekot öljyssä molemmin puolin, kuumalla pannulla, pari kerrallaan. Laita sitten pataan.

Ja sitten kuule laitat pataan kaiken muunkin. Uuni saa olla 170 astetta ja pata kansi päällä siellä 3 tuntia.

Ota pata uunista, ja lihat padasta. Siivilöi liemi kattilaan ja keittele sitä kokoon jotta saat hiukan sakeampaa kastiketta.

Sillä välin perkaa lihat luista ja kalvoista ja asettele tarjoiluvadille. Pidä lämpimänä folion alla (jos kauan niin miedossa uunissa) Kostuta lihat lopuksi vielä kastikkeella (tarkista suola) ja ripottele päälle kevätsipulit, korianteria ja chili. Tarjoile riisin kanssa, meillä epä-aasialaisesti paistoin pöytään vielä tuoretta ciapattaa, me kun ollaan kaikki sellaisia leipähiiriä. Ja saa lautaselta kaikki kastikkeen rippeet.


Kyllolihyvää!

Ja totta puhuen - jos skipataan nuo alun runollisuudet, niin teen ruokaa myös siksi, että saan (onnistuessani) siitä NIIIIIIN paljon itselleni; mahan täydeltä hyvää ruokaa ja mielettömän määrän kehuja elämäni tärkeiltä ihmisiltä!

Kampasimpukoita, melkein kuin ravintolassa

$
0
0

Esillepano ehkä pikkariikkisen karkeampi kuin esikuvillaan Gaijinissa, mutta kunhan luette reseptin, tiedätte, että nämä voivat olla vaan hyviä. Niin hyviä, että soija-mirin liemikin ryystettiin lopuksi kupeista, vaikka ei se ehkä alunperin tarkoitus ollutkaan.

Reseptin jaosta saan kiittää Sivumaku-blogin raivostuttavan ihanaa Jania, joka kyllä yleensä sanoo asiat niin kuin ne ovat. Alkuperäinen resepti on siis Gaijinin keittokirjasta, jota itse en ole koskaan päässyt nuuhkimaan. Siellä löytyy luultavasti paremmat kuvat ja kauniimpi esillepano...tämä on vähän kuin se ikivanha juoruleikki jossa samaa tarinaa kuiskataan korvasta korvaan (gaijin-jani-minä) ja viimeisen viesti on kokonaan eri kuin alkuperäinen. 

Luulen kumminkin, että vaikka ulkonäkö matkan varrella saattoi muuttua räjähtäneeksi, maku pysyi. Ainakin noudatin reseptiä. Noh, lohenmäti vaihtui siianmätiin... ja jotta saadaan vähän vaihtelua reseptiin, niin muutan hiukan määriä, koska meitä oli 8 aikuista ja kampasimpukoitakin yhteensä 24. Tein myös avokadokreemin puolitoistakertaisena, mutta se oli turhaa, alkuperäinen (tässä) riittää.

Kampasimpukat Kalifornia, avokadokreemiä ja soija-mirin -
kastike
 8 :lle jos teet reilut 3 simpukan annokset

24 kampasimpukkaa
6 tl seesamiöljyä
avokadokreemiä
soija-mirin -dressingiä
haluamaasi mätiä
norilevää ohuiksi suikaleiksi leikattuina (1 arkki riittää)
Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja paista kampasimpukoita ensin 2 min. toiselta puolen, käännä, sammuta levy anna olla vielä minuutti ja ota sitten pois pannulta lautaselle. Jos sinulla on hyvä, tehokas pannu, niin voit paistaa yhdessäkin erässä, muuten kahdessa.
Laita kampasimpukoiden päälle avokadokreemia ja tarjoile kuuman soija-mirin -kastikkeen, mädin ja norilevän kanssa.
Avokadokreemi
2 avokadoa
2 tl wasabitahnaa
1 rkl creme fraichea
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa
Halkaise avokadot, poista kivi ja kauho hedelmäliha lusikalla blenderiin. Laita mukaan muutkin ainekset  ja soseuta. Maista ja hienosäädä maku  vielä suolalla ja sitruunanmehulla tarvittaessa.
Soija-mirin -dressing
1 pieni inkivääri
1 punainen chili
3 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
1 dl miriniä
1 dl soijaa
2 rkl riisiviinietikkaa
0,5 dl sokeria
Kuori ja leikkaa inkivääri pieniksi kuutioiksi, chili ohuiksi renkaiksi ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Mittaa kattilaan nesteet ja sokeri. Kiehauta. Lisää inkivääri, chili ja valkosipulit ja jätä kattilasivuun odottamaan. 

Ja pääruokahan olikin sitten ihanan tulista ja värikästä naudanpotkapataa aasialaiseen malliin.


Friteerattuja viikunoita mascarponen, hunajan ja granaattiomenan kera

$
0
0


Kuulostaako joka-mamman-reseptiltä? No, itseasiassa, ei tässä mikään ole erityisen vaikeata, eikä myöskään erityisen aikaa vievää. Sen kummemmin kuin esimerkiksi lätynpaisto. Kokonaan toinen juttuhan on sitten se, alatko keekoilla tälläisten reseptien kanssa vai paistatko suosista niitä lättyjä; onhan se nyt vähä niinkin, että ihan peruslättyjä on lopulta aika vaikea lyödä laudalta millään jälkiruualla.

Vaikeinta tässä reseptissä on kypsien, eli siis pehmeiden, sisältä syväntummanpunaisten, maultaan ja tuoksultaan makoisten viikunoiden löytäminen. Lähes mahdotonta. Omani olivat kyllä ihanan pehmeitä, sinänsä valmiin oloisia, mutta siinä makukysymyksessä eli tärkeimmässä olisi kyllä toivonut reiluhkosti lisää intensiteettiä. Piti laittaa sitten paljon hunajaa.

Erikoiskehut kaikilta syöjiltä sai tällä kertaa frityyri, joka oli kuulemma (ja myönnän itsekin) erityisen keveä ja rapsakka ilman häivähdystäkään rasvaisuudesta. Olisko kuohkeuden salaisuus se nesteenä käytetty soodavesi, jonka tein sodastreamerillä ja sillähän saa halutessaan aikaan tosi hapokasta?


Friteerattuja viikunoita mascarponen, hunajan ja granaattiomenan kera
4:lle

3-4  ruoretta, kypsää viikunaa
4 rkl granaattiomenan siemeniä
3rkl juoksevaa hunajaa
8 rkl mascarpone-tuorejuustoa

neutraali öljy friteeraukseen

Frityrsmet (on frittitaikina suameksi)
 2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa 
1 1/4 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl hiilihapotettua vettä.

Leikkaa viikunat lohkoiksi (niitä ei siis mitenkään kuorita, sanon varmuuden vuoksi, jos olet ekoja kertaa laittamassa tuoreita).
Puolita granaattiomena ja pitele puolikasta kerrallaan alhaalla korkealaitaisessa kuhossa ja paukuttele selkäpuolelle puukauhalla, niin siemenet irtoilevat siististi).

Sekoita frityyrin aineet paksuhkoksi lättytaikinaksi.

Lämmitä öljy 180 asteeseen.  Upota viikunanlohko kerrallaan frityyriin ja uppopaista kullankeltaiseksi öljyssä. Ei haittaa vaikka taikinaa hiukan valuu, pelkät taikinannokareetkin ovat hyviä. Nosta viikunalohkot valumaan talouspaperille.

Aseta lautaselle 2 rkl mascarponea, sen päälle viikunalohkoja, valuta päälle hunaja ja roiskaise ympärille granaattiomenansiemenet.

Tarjoile heti.

Meillä nämä siis tämän menun hyvänä lopetuksena. Resepti on ruotsalaisesta Gourmet- lehdestä 1/2014 kokki Olle Tagessonista kertovasta artikkelista. Resepti on kuitenkin alunperin Zuni Cafe nimisestä Judy Rodgerssin kirjasta.

Näistä mulle mikään sano mitään.

Lättyihiminen....

Liemessä ja (Häränhäntä)liemessä on eroa

$
0
0

Ja kaiken sen maun ja hyvyyden lähteenä oli liemi. Tuoksuva, intensiivinen liemi, jonka maussa saattaa erottaa luiden kalkkeen, kaikkensa antaneet kasvikset ja jonkun selittämättömän, yrttien mausteiden ja kenties luuytimen reduktoituneen symbioosin, jossa yksi maku liittyi toiseen täydellisessä harmoniassa.

Ah, kuinka rakastan hyvää lientä, kuinka haaveilen sen voimasta Pho-keiton pohjassa, Hot Potissa, tai ranskalaisessa sipulikeitossa, Maultaschenin kaverina syvällä lautasella, parantavan kanakeiton pohjana, kaikkien kastikkeiden perustana, erinomaisen risoton salaisuutena... Siihen nähden on hämmästyttävää, kuinka usein tämä mukavuudenhaluinen (lausutaan laiska) ruuanlaittaja kiskaisee pannulle fondikuution. Eikä siinä oikeastaan mitään väärää, fondit ovat nopeita, näppäriä, maukkaita ja lisäaineettomiakin tänä päivänä. Tiedän kyllä, että liemen keitettyäni voisin pakastaa sen vaikka jääpalakuutioina tai hiukan suuremmissa erissä, tarpeen mukaan ja kuinka helppo sitä olisi sitten käyttää. Puhumattakaan ikuisesta maakariliemestä. Mutta en tiedä, harvemmin niitä liemipusseja pakkasessani on. Kaun olen jo meinannut tehdä kanalientä vaikkapa Jamien tapaan, jossa kertaalleen kypsennetty (ja lihat syöty) kananrunko murskataan kattilaan liemenkeittelyä varten. Sitä odotellessa...

Nyt sain aikaiseksi kaivella pakastinta ja sielläpäs olevat häränhännät ilahtuivat kun otin ne mukaan liemenkeittopuuhiini.


Häränhäntäliemi

1,5-2 kg häränhäntiä
suolaa ja pippuria
2 sipulia lohkoina
2 porkkanaa pätkinä
1 appelsiinin kuori 
3 dl valkoviiniä
1,5- 2l l vettä
1/2 sitruunan mehu
3 dl pilkottuja sieniä, esim. tuoreita herkkusieniä
3 sellerintankoa pätkittynä
4 timjaminoksaa
1 laakerinlehti
4 kokonaista neilikkaa
1 tl kokonaisia maustepippureita

Huuhtele ja kuivaa häränhännät. Suolaa ja pippuroi ne. Aseta ne pataan yhdessä porkkanoiden, sipulin ja appelsiinin kuoren kanssa. Paahda 230 asteisessa uunissa kunnes häränhännät saavat väriä. Käännä hännät ja paahda toinenkin puoli.

Ota pata liedelle ja lisää nesteet ja loput aineet. Anna kiehua hiljoikseen ilman kantta noin 3 tuntia. Kuori pinnalta aluksi mahdollisesti kertyvä vaahto.

Siivilöi liemi toiseen astiaan sideharson läpi. Irrottele ihana liha talteen. Jäähdytä liemi ja säilytä jääkaapissa, jossa se säilyy ainakin 3 päivää ilman kuumennusta. Ennen käyttöä poista pinnalle kertynyt ja jähmettynyt rasva. Voit toki myös jäähdytyksen ja rasvan kuorinnan jälkeen heti pakastaa liemen sopivissa erissä.

Nytpä sinulla on hieno pohjaliemi moneen ruokaan. Maustemaailmansa mukaisesti tämä kyseinen liemi sopii oivallisesti  nimenomaan kaikkeen aasialta vivahtavaan kokkaukseen. Heijaa, noodelikeitot, kohta teitä viedään uusiin korkeuksiin!Liemi ei ole kuitenkaan liian tähtianis-viismaustevoimakkaasti aasiaa ja itseasiassa innostuin kyllä tekemään liemestä kaikkea muuta, ja hyvä passas vähän perinteisempäänkin kokkaukseen...


Umamin lähteillä: Sienipiirakkaa ja puljonkia

$
0
0

Eilen jutustelin liemenkeitosta. Vaikka tuo liemi onkin oiva pohja vaikka aasialaisille nuudelileitoille, päädyin lopultakin tekemään jotakin todella perinteistä. Ajattelin antaa intensiiviselle lihaliemelle estradin, mutta en sitten malttanutkaan ihan kokonaan. Lihaliemihän on ihana alkuruoka sinälläänkin fiineissä menuissä, ehkä turhaankin unohdettu. No, koska menuni nyt ei ollut niin fiini, eikä hopeita katettu, vaan pääruokana oli tulossa Pekingin ankkaa, ajattelin tarjota liemen kanssa suppilovahveropiirakoita. Ja niin sitten tein.

Sopivan tuntuisen ohjeen löysin netistä googlaamalla sienipiiraat ja lihaliemi. Alkuperäinen resepti siis Glorian Ruoka & Viini.



Sienipiiraat ja lihaliemi

Sienipiiraita
Lihalientä
Lehtipersiljaa

Lihaliemeksi voimakasta kotitekoista lihalientä, vaikkapa häränhännistä keitettyä, tähän tapaan. Tarjoile piirakat syvistä kulhoista, kaadaa kuumaa lientä ympärille ja silppua päälle lehtipersiljaa.

Sienipiiraat
24 kpl

taikina
250 g huoneenlämpöistä voita
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa

Täyte
4dl pakastettuja suppilovahveroita silputtuna
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl voita
3 rkl ranskankermaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl valkopippuria
(1/2 tl suolaa)
1 1/2 dl keitettyä riisiä tai ohrasuurimoita

Lisäksi
1 munankeltuainen
1 rkl unikonsiemeniä
Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää rahka ja pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 1/2 tunniksi.

Valmista täyte. Itse käytin pakastettuja suppilovahveroita, 
alkuperäisessä reseptissä  oli yön yli liotettuja suolasieniä. Tähän käy mainiosti tuoreet sienet tai Sauvon sekasienitölkki, ihan mitä sinulla on käsillä. 

Kuumenna voi pannussa ja paista siinä sienet ja sipulit. Lisää ranskankerma ja mausteet (ei suolaa jos käytyä suolasieniä).Anna kiehahtaa. Sammuta levy ja lisää seokseen kypsä riisi tai ohrasuurimot.

Kauli taikina jauhotetuulla alustalla n. 4mm paksuksi. Ota pyöreällä muotilla piirakanpohjaksi paloja ja nosta kullekin  2 tl täytettä. Kostuta reunat vedellä ja painele piirakat kiinni puoliympyröiksi. Painele vielä lusikanvarrella tiukasti, ettei aukea.
Voitele piiraat kananmunankeltuaisella, ripottele päälle unikonsiemeniä ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin värisiksi. 

Onpas herraskaista!


Graduationcake ja masukakku

$
0
0

Pari kakkua leipaisin joulukuussa. 2 hyvin erilaista, joista toisesta tuli niin ruma, ettei oo edes kuvia näköjään, tein Nooralle, joka juhli Suomessa kavereiden ja suvun kesken Lontoossa hankittuja Maisterin papereita. Siksipä teemassa piti näkyä jotenkin tuo kulmikas graduation-hattu ja tottakai itse diplomikin.

Ajattelin jotta yksinkertainen on kaunista. Uusi ahaa-elämys oli tuon leveän nauhan käyttäminen reunan viimeistelyssä; eiko olekin aika tyylikäs? Kunhan muistaa vain sanoa, että poistavat sen yhden kiinnitysnuppineulan ennen syöntiä...



Onnea Noora vielä valmistumisen johdosta!

Toinen kakku meni pinkkiä rakastavalle tulevalle äidille. Masukakku oli suklaata ja välissä mustaherukkatäytettä, joka on kyllä loistokombinaatio!  Naisen anatomia tuosta rintojen kohdalta näkyy olevan hiukan hakusessa (napa kyllä on, mutta entäs nännit?)  tai vaihtoehtoisesti pukusuunnittelu ontuu, hiukan erikoinen tuo läppävarustus... mutta niinhän mä aina sanon, joka mun haluaa kakun tekevän, että tämä on sitten kokeellista kakuntekoa ja lopputuloksesta ei oo takuita. 





Onnea odotukseenkin, ihan kaikille vuoden 2015 äideille!

(Paras) Sipulikeitto kaikilla mausteilla

$
0
0

Sipulikeitto, ranskalainen sipulikeitto kai nimeltään virallisemmin, vie mut aina tuoksullaan ja mauillaan suoraan Alppien rinteille. Bergkäsellä kuorrutettu leipää sulkee sisäänsä herkullisen, kuuman, nyt on ihan pakko sanoa latteuden uhallakin, että sipulisen keiton. Tiedätkö, juuri sellaisen jossa et malta, et pysty kertakaikkiaan odottamaan keiton jäähtymistä syömäasteisiin vaan joka ainoa kerta poltat kielenkärkesi ensimmäisessä  lusikallisessa. Koska sitä ei vaan pysty vastustamaan.

Ja sipulikeitto on aina, ihan aina, niin vietävän kuumaa.

Sipulikeitto on hyvää kaikessa simppeliydessään, mutta varsinkin jos jääkaapissa on hävikistä herkuksi huutavia raaka-aineita vartomassa, niin voihan sitä hiukan tuunata. Pekoni ja herkkusienet eivät kai pysty mitään ruokaa pilaamaan.

Itseasiassa pekoni ei ole aivan uusi idea. Joskus parikytä vuotta sitten tavattiin käydä Iso-Hoon Martti-enon ja vaimonsa Anna-Maijan hulvattomassa seurassa vaihtelevin kokoonpanoin laskettelemassa kerran vuoteen Pyhällä. Aika pian noista matkoista muodostui varsinaisia kulinarismin ilotulituksia kun kukin vuorollaan kokkasi seurueelle illallisen. Pastoista lähtien tehtiin itse. Näin joka illalle oli luvassa herkkuillallinen mutta kokkaamisvuoro ei osunut kohdalle kuin kerran tai kaks.

Kaikki taisi lähteä sipulikeitosta. Katsoimme yksi ilta jotain tv-kokkausta, jossa tehtiin niin äärettömän herkullisen kuuloista sipulikeittoa, että sitä piti alkaa valmistaa jo seuraavana iltana. Säälikseni tuon keiton reseptiä ei ole tallella, muistan, että siihen tuli pekonia, punaviiniä ja kananmunankeltuainenkin sipulien lisäksi.

Tämä keitto haikailee hiukan tuon alkuperäisen perään.


(Paras)Sipulikeitto
6-8:lle

2rkl oliiviöljyä
3 suurta keltasipulia
3 suurta punasipulia
6 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
1 rkl kuivattua timjamia
170g pekonia
2dl tuoreita herkkusieniä
3dl punaviiniä
1,5 dl voimakasta lihalientä

1-2 annoskulhoon sopivaa maalaisleipäviipaletta/per syöjä, hyviä normikaupasta saatavia ovat esim. Pirkan esipaistettu ciapatta tai Vaasan kauraleipä, tämä vain tiedoksi niille, jotka ette asu artesaanileipomoiden läheisyydessä vaan esimerkiksi, sanotaan nyt vaikka Seinäjoella...
voita
1 dl voimakasta Bergkäseä raasteena/ syöjä, oikein hyvä valinta on Gruyere.

Lämmitä öljy ja kuullottele siinä miedolla lämmöllä suikaloituja sipuleita ja valkosipulia 20 minuuttia, kunnes ihanan pehmeitä, makeita ja kultaisia, lisää pannulle mustapippuri, timjami ja suikaloitu pekoni ja pilkotut herkkusienet ja paista edelleen noin 10 minuuttia, jotta pekoni kypsyy. Älä polta sipulia.

Kaada sipuleiden päälle punaviini ja siirrä kaikki kattilaan jossa 1,5 litraa lihalientä. Minulla oli omaa, häränhäntäliemistä keitettyä herkkua, mutta fondistakin saat maistuvaa, Keitä hiljoilleen vielä 10 minuuttia ja tarkista maku. Suolaa on varmaan tarpeeksi, kiitos liemen ja pekonin. Jos sitä on liikaa, lisää vettä. Tunnistat kyllä mausta koska keitto on valmis.

Voitele leivänviipaleet voilla. Asettele keitot uuninkestäviin annoskulhoihin, päällimmäiseksi leipä, jonka hunnutat reilulla kerroksella juustoraastetta. Kuorruta 220 asteisessa uunissa muutamia minuutteja, kunnes juusto kuplii ja näyttää kutsuvalta.





Jos ei tämä keitto ja sen viereen napattu punaviinilasillinen saa laskijan poskia punoittamaan illalla, niin sitten täytyy ottaa vielä toinen lasi punaviiniä...






Lasse lasagne

$
0
0


Joskus sitä miettii, että onko sitä ihmisellä mitään annettavaa jollekin perushyvälle ruualle, kuten vaikka lasagnelle. Reseptejä löytyy pilvin pimein ja lopulta syöntiajankohta, nälkäisyyden- ja lasagnenhimon aste ja ruokaseura voivat olla juuri niitä tekijöitä, jotka nostavat jonkun tietyn lasagnen syöntikerran omiin, ikimuistettaviin sfääreihinsä.

Minä harvoin teen lasagnea alusta asti. Tai siis teen, mutta en kerralla. Eli keitän kunnon satsin bolognesekastiketta, joka syödään spaghettin kanssa. Jäljelle jäävästä, hyvin hautuneesta bolognesekastikkeesta on sitten hyvä huomisin aloittaa lasagnen teko, oikeastaan tarvitsee tehdä enää valkokastike ja asetella ainekset kerroksittain vuokaan.

Lasagne on ihanan varioitava ruoka, siitä saa tehtyä vaikka minkämoista kun vaihtaa bolognesen esim, sienikastikkeeseen, kanaan, nyhtöpossuun, tonnikalaan ja lisää vaikkapa vuohenjuustoa tai varioi kasviksilla; kesäkurpitsa, munakoiso, tomaatit, punajuuri; kaikki sopivat hienosti lasagneen.

Nyt jos puhutaan sellaisesta peruslassesta, sillä bolognesella, niin tärkeimpiä juttuja onnistumisen kannalta on se, ettei lasse ole liian kuivaa, tai vastaavasti velliä. Uunista ottamisen jälkeen se tekeytyy kyllä vielä aikalailla, että mieluummin hiukan löysää. Omaan lasagneeni kuuluu ehdottomasti tuhti maku, eli aika voimakas kastike ja juusto ja juuri sopiva määrä valkosipulia. Hyvä lasagne on parasta!

Tällä lasagnenkokkauskerralla löysin kaapista Annan Hella&Herkku -kaupasta hankkimiani laadukkaita pastalevyjä, huomaatteko tuon pastalevyn matan, karhean pinnan? Se on artesaanipastanmerkki, pasta on puristettu läpi pronssisuuttimesta, joka saa aikaan karhean pinnan, johon kastike liimautuu.

Suurinta osaa marketin pastalevyistä ei tarvitse esikeittää, mutta näille paksuille, suurille levyille annoin 5 minuutin kylvyn kiehuvassa vedessä.




Lasagne

9 suurta pastalevyä, tai vuoan mukaan, 3 kerrosta

Bolognesekastike

500g jauhelihaa (Hirvi, nauta, possu, kaikki käy)
1 iso sipuli
1 iso porkkana
3 dl punaviiniä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tölkki tomaattipyrettä
(vettä)
lihaliemifondikuutio
3-4 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä 
1/2 tl cayennepippuria
1 tl paprikaa
1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan

Ruskista jauheliha paistinpannussa tai padassa ja lisää silputtu sipuli. Paistele hetken. Jos käytit paistinpannua, siirrä jauheliha-sipuli nyt isoon kasariin tai kattilaan, jossa kastike saa muhia.Lisää perään punaviini, tomaattimurska ja -pyre (hulautu pataan myös purkkien huuhteluliemi), pilkottu porkkana, valkosipuli, fondi ja muut mausteet. Anna porista hiljalleen kannen tai roiskesuojan alla puolesta tunnista kolmeen, mitä kauemmin, sen parempaa, mutta ei se nyt ole pöllömpää puolenkaan tunnin jälkeen. Lisää vettä mikäli kastike liian paksua. Tarkista lopuksi suola.

Valkokastike
3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja 
7 dl maitoa
muskottipähkinää
valkopippuria
suolaa

Sulata kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Älä ruskista. Lisää maito pienissä erissä, koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista kunnes kastike sakenee, mausta varovasti.

6-7 dl hyvää, täyteläistä juustoraastetta
kourallinen kirsikkatomaatteja

Öljyä lasagnevuoka ja levitä sen pohjalle 1/3 osa bolognesea, sen pääkke 3 lasagnelevyä (tai mitä nyt vuokaasi meneekään). Jos käytät tuoreita tai esikeitettyjä voit jättää reunat roikkumaan vuoan laidoille.

Levitä levyjen päälle 1/3 osa valkokastiketta, 1/3 osa juustoraastetta ja vielä 1/3 osa jauhelihakastiketta, sitten taas 3 levyä ja bolonese+valkokastike+juustoraaste. Viimeiseksi kerrokseksi sitten vielä levyt+valkokastike+juustoraaste. Halkaise kirsikkatomaatit ja upota ne päälliskerrokseen leikkuupinta ylöspäin.

Tunti 175 asteessa uunissa. Jos pinta alkaa tummua, peitä foliolla.
Lasagne kuuluu kuumien ruokien sukuun, voit antaa sen helposti vetäytyä ennen tarjoilua 10-15 minuuttia. Raikas, simppeli vihersalaatti ja patonki kylkeen.




Aika uskomatonta, etten muuten ole koskaan postannut äitini maailman parasta Bolognesekastiketta. Se on suosikkiruokani ja äitini tekemänä ainutlaatuista. Näyttäisi blogissa olevan vain Rouskubolognese ja sitten tämä Italian matkan arvoinen jauhelihakastike. No, olihan sekin sentään pohjoismaiden paras veto.






ARVONTA: Sveitsiläinen timantti!

$
0
0

Se muutti meille kotiin joulukuun alussa, eikä ole sen koommin ehtinyt hellalta kaappiin lepäämään. Pannu on joutunut elämänsä testiin; sillä on ruskistettu, paahdettu, lämmitetty ja paistettu, freesattu ja sulatettu. Pannulla on känyt niin hirven, lampaan possun, naudan ja kananlihakin, on ollut häntää ja potkakiekkoa, silakkaa ja tonnikalaa, sipulin karamellisointia ja sokerin sulatusta piparitalon kokoamista varten. Siementen ja pähkinöiden paahtoa. Ai niin ja kananmuna paistoa, lähes päivittäin, munakastakin. On tehty risottoa ja lättyjä kiinalaisista kotimaisiin. Parsakaalta, paksoita ja ruusukaalia.



Swiss Diamond on paikkansa lunastanut meidän keittiössä. Olin kuullut  ja lukenut pannusta kehuja  (mm.Kari Aihinen ja Pekka Terävä) ja olin innoissani päästessäni testaamaan 26" pannua. Täytyy sanoa, että se ihan aluksi meinasi muutaman kerran tehdä tepposet. Pannun lämmönsiirtokyky on niin huikea, että tuntui kuin keraaminen lieteni olisi yhtäkkiä muuttunut induktioksi ja te iduktiota käyttävät/käyttäneet/kokeilleet varmaan muistatte ensikokemukset sen ärhäkkyydestä.  Nyt olen oppinut käsittelemään kaunokaista, ja pystyn vain ihailemaan sen nopeaa, päättäväistä toimintaa ja tasaista paistoa.

Vuohenjuuston paahtoa leivinpaperin läpi. Ei se kyllä muutenkaan  tartu kiinni.
Pannut ovat olleet murheenkryynini. Hyvä valurautapannu minulla on, mutta olen sitä mieltä, että taloudessa tarvitaan myös kunnollinen pinnoitettu pannu, sitä tulee eniten käytettyä. Olen kahlannut läpi useita aika arvokkaiksikin kokemiani pannuja ja pettynyt useimpien hintalaatusuhteeseen. Sen takia olen viime aikoina melkein mieluummin ostanut edullisen pannun, kun en ole ominaisuuuksissa ja kestossa löytänyt perusteita  50- 100 euron hintaerolle. Esimerkiksi Lidlistä olen hankkinut monen kelpo pannun. 

Silti on sanottava, että kun käteensä saa kovanluokan ammattilaisen, sen kyllä huomaa.

JA NYT SE ARVONTA:
Sain blogini lukijoiden kesken arvottavaksi samanlaisen pannun kuin mitä itsekin olen päässyt testaamaan. Arvontaan osallistut  jättämällä kommentin , jossa kehut minua, jossa kerrot mitä aiot ensimmäiseksi paistaa uudella pannullasi. Laita kommentteihin myös sähköposti-osoite, ellet muuten ole tunnistettavissa tai jäljitettävissä. Onnea arvontaan! Arvonta-aikaa on 1. 2 kello 24 asti. Uusi pannu lähetetään sinulle suoraan Mastermarkilta, kunhan ilmoitan sinne osoitteen.


 Ihan ensimmäisiä omia kokkauksiani olivat tonnikalapihvit, joita tein syntymäpäiväni kunniaksi itsenäisyyspäivän tienoilla. Veljeni kävi siinä sanomassa jo. että pitäiskö kääntää ja pihvit olivat hädintuskin ehtineet pannulle, Ja niinhän siinä kävi, että ehtivät lähes kypsiksi... Syötiin kuitenkin hyvällä ruokahalulla runsaan lime-chili-korianterivoin hyväillessä pihviä.

Minä olen melko tarkka pannuistani. Tai niin tarkka kuin huithapeli nyt pystyy olemaan. Kaksi ehdotonta sääntöä, huolimatta mitä pannun valmistaja lupaa, on se, että en pese niitä tiskikoneessa enkä käytä teräviä  metallilastoja tai veitsiä, vaan aina puisia tai silikonisia/muovisia. Yksi tärkeimmistä pannun elonpidentäjistä taitaa olla sen altistamattomuus lämpöshokeille. Ei siis  lämmmintä pannua huuhteluun kylmän veden alla, tai pannun kuumentamista yksinään liedellä tulikuumaksi.  Swiss Diamond muuten tekee työnsä vaikka lieden volyymit eivät olekaan kaakossa!

Hei, onnea arvontaan (ohjeet ylempänä)! Olen melkein kateellinen, että kohta sinulla voi olla käytössäsi upouusi jalokivi; Sveitsiläinen timantti!

Yhteistyössä Swiss Diamond/Mastermark

Paahdettu vuohenjuusto-salaatti

$
0
0

Jotenkin en ollut ajatellut postata tätä vuohenjuustosalaattia ollenkaan, se tuntui niin itsestäänselvältä. Meneillään olevan Swiss Diamond-paistinpannuarvonnan  (1.2.2015 saakka) kommenteissa niin moni mainitsi yhdessä kuvissa olleet,  pannulla paistamani vuohenjuustokiekot (ja juuri nyt kun minulla ei oikein ole aikaa valmistaa mitään to do- listani ruokia), että tulin toisiin ajatuksiin. 

Arkistojen suojista löytyi tälläisiä paahdettujavuohenjuustosalaatteja (ja minä kun ajattelin, että NÄMÄ kuvat ovat huonoja!) sekä kylmä vuohenjuustosalaatti, joka on oikein mainio sekin. Mikään ei voita kuitenkaan kunnon siivua sopivasti pinnasta ruskistettua ja sisältä lämmintä, paksua ja isoa vuohenjuustokiekkoa. 

Ei sitten mikään.

Vuohenjuuston pariutuu ihanasti monen kasviksen kanssa (mieti vaikka munakoisoa!), mutta jotenkin päädyn ymppäämään sen aina samalle lautaselle joka tomaattien (mutta niidenkin tulee olla maukkaita) tai punajuurten kanssa. Punajuuret voi keittää, paahtaa uunissa tai pannulla. Tällä kertaa minulla oli nättejä pieniä, sellaisia munankokoisia punajuuria, kuorin ne ja hauduttelin paistinpannulla voissa, lopuksi suolaa ja pippuria ja hiukan balsamicoa päälle.


Vuohenjuusto on toisinaan tuottanut vaikeuksia siinä, että kuinka siihen saisi  kauniin ja maukkaan pinnan, ilman että se hajoaa käännettäessä tai tarttuu/ sulaa / leviää kiinni alustaansa. Luulen, että alan pikkuhiljaa päästä juonesta kiinni. Tarpeeksi paksu kiekko ja tarpeeksi nopea lämmitys tarpeeksi tehokkaasti. Ravintoloissa se tapahtuu salamanterissa, joka on siis eräänlainen avoin grillivastus, mutta kotona on osoittautunut parhaaksi kunnon ruskistava paistinpannu (Swiss Diamond hoiti homman). Siihen vielä mä lisäisin viime kesäisen herätyksen siitä, että leivinpaperin läpi voi myös ruskistaa, eli leivinpaperinpala pannun pohjalle, pannu melko kuumalle ( nyt sun täytyy tuntea pannus, sveitsiläisen kanssa pärjää kohtuullisella keskilämmöllä) ja sitten  vaan annat kiekkojen ruskistua ensin toiselta ja sitten toiselta puolen.


Paahdettu vuohenjuustosalaatti

1-2 erilaista salaattialajia revittynä pohjalle
paahdettuja punajuurilohkoja,( suolaa, mustapippuria, voita, balsamicoa tai uunissa paahdettuna öljyä)
paahdettuja pecanpähkinöitä
"grillattuja" vuohenjuustokiekkoja, päälle valutettuna hunajaa
kastikkeeksi pirskottelet hiukan  hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa.

Oikeasti niin yksinkertaista. Ja niin herkullista.


Son ny su!

$
0
0

Onneksi olkoon MERJA! Kommentoit numerolla 133, jonka lahjomaton Random. Org valitsi voittajaksi Swiss Diamond arvonnassa. Olen yhteydessä sinuun sähköpostilla ja saatuasi osoitteen välitän sen Mastermarkille ja olet kohta ihanan Swiss Diamondin omistaja! Odotetaan kaikki innolla kommentteja paistokokemuksistasi.



Oli muuten ihanaa lukea kommenttejanne ja inspiroitua teidän  "mitä paistaisin eka"- vastauksista. Meillä on nyt syöty munakasta 3x viikon sisään...

Ja kiitos osallistumisesta ja ennätysmäärästä kommentteja, myös jokaiselle ensikertalaiselle. Kommentoikaa toistekin, ne ilahduttaa suuresti!

Ja olkaa kilttejä. Jos pannu jäi nyt saamatta, ehkä pukki tuo sen ensi vuonna!

Olipa kerran Lumikki...

$
0
0


Olipa kerran myös 4 vuotta täyttävä Maitotyttö, joka halusi Lumikki-kakun syntymäpäivilleen. Mielessä taisi olla viime vuoden Tuhkimo-kakku, mutta pahaäitipuolihän ei tietenkään suostunut sellaista tekemään. Sen kuultuaan Maitotyttö oli jo sitä mieltä, että synttärit ovat pilalla. Suopui sentään, valmiin kakun nähdessään ja sanoi, että Upea!

Iso-Hoo kyllä ihmetteli illalla vielä vieraiden lähdettyä, että mikä idea oli kakun svenne-teemassa?

Ja olipa kerran myös niin tavattoman kiire, ettei kakusta ehditty kuviakaan ottaa päivänvalon aikaan. Niin kiire tuli myöskin, että viimeistely mm. kakunreunanauhat on ihan superhuolimattomasti lätkäisty, mutta kuulkaa sen voin sanoa, että se ei lapsia haitannut. Myöskin aikuisilta tuli ihailun huokauksia kantaessani kakkua sisään, kunhan en vain päästänyt ketään 5 metriä lähemmäs. Paitsi likinäköiset.



 Maitotyttö itse asiassa olis halunnut kakkuunsa noidan, tyyliin "Ota omena, ota omena..." , mutta noita syyläisinen nenineen oli minusta liian ryma 4-vuotiaan prinsellan kaakkuun, joten lätkäisin edellisen yön skulptaukset keskelle vaahtokarkkeja. Ja tilasin Lumikille ajan nenäleikkaukseen.



Valoisamman lähikuvan postaus ei ehkä ole viisasta, koska huomenna tähän aikaan olen Köpiksessä, edustamassa Suomea hulvattomien kollegoiden kanssa Suomen blogimaajoukkueessa, jossa me ruokabloggaajat yllättäen joudummekin kakun tekoon. Meinaan vaan, että voin ideoida, mutta jos joku muu viimeistelee...




 Rakkain kerros kakussa oli tietenkin ylin, Minä olin suunnitellut siihen tuollaisen marsipaaniomenan, mutta Maitotyttö meni, haki kaulimensa ja kukkamuotin sekä elintarvikekimalteen ja ihan ihan ihan itse teki ylimmän kerroksen koristeen. Ja se oli kyllä kakun kruunu, se.

Kakun sisustassa osotti vielä pieni yllätys. Karkkiaaaaa!!!!!




Onnea, onnea, onnea rakas pikku pirsellamme Maitotyttö 4vuotta!





Viewing all 934 articles
Browse latest View live